sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Automobile verzi


Britanicii de la Clean Green Cars realizează clasamentul automobilelor în funcţie de emisiile de CO2. Deşi CO2-ul nu este singurul gaz poluant emis de automobile acesta are un efect puternic asupra încălzirii globale şi într-o anumită măsură indică cantitatea totală de gaze emise. În realizarea clasamentului sunt luate în considerare doar automobilele aflate în producţie, deci Audi A2 nu o să apară în top. Cele mai puţin poluante automobile sunt:

  1. cu 99-186g CO2/km Volkswagen Polo
  2. cu 104g CO2/kmToyota Prius
  3. cu 104g CO2/km Mini Mini
  4. cu 109g CO2/km Honda Civic
  5. cu 109g CO2/km proiectul comun Citroen C1, Peugeot 107 şi Toyota Aygo
Câteva menţiuni sunt importante:
- deşi Volkswagen Polo este pe primul loc valoarea de 99g CO2/km este valabilă doar pentru motorizarea în trei cilindrii 1.4 TDI şi 78 CP. Variantele ce beneficiază de alte motorizări ajung până la valori peste medie ale emisiilor CO2, de 186 g/km.
- pentru variantele hibride Toyota Prius şi Honda Civic, deşi nu sunt pe locurile fruntaşe în top trebuie luat în considerare faptul că acestea sunt din clasa automobilelor de familie.

Coada clasamentului este formată din Lamborghini Murcielago (495g CO2/km), Bentley Azure şi Lamborghini Gallardo. Se pare că Lamborghini, deşi nu mai produce tractoare, au rămas cu o cantitate de emisii egală cu a tractoarelor de acum 50 de ani.

Niciun comentariu:

 
eXTReMe Tracker