vineri, 22 februarie 2008

BMW prezintă conceptul X5 Vision EfficientDynamics

(click pentru a mări)
Conform sitului CleanGreenCars.co.uk BMW a prezentat un model X5 modificat pentru a prezenta viziunea BMW asupra viioarelor automobile 4x4. Conceptul este cel al unui hibrid motorizat cu un propulsor electric de 20CP împreună cu un turbodiesel de 2 litrii. Deşi noul hibrid este capabil să atingă 100km/h în 8,9 sec emisiile de CO2 sunt reduse de la 272g/km la 172g/km.
Reducerea masivă a emisiilor se datorează motorului electric care deşi are numai 20CP are un cuplu de 210Nm. Pentru comparaţie motorul BMW de 2 litrii, benzină, generează un cuplu maxim de numai 190Nm.
Consumul de combustibil este redus şi prin utilizarea unei cutii de viteze cu 8 rapoarte. Bateria Li-Ion ce propulsează motorul electric este încărcată numai la frânare sau prin intermediul panoului solar. De asemenea aerul condiţionat, servodirecţia electrică, şi pompele lichidului de răcire pot folosi energia generată de panoul solar.
Faptul că nu există modificări fundamentale în construcţia autovehiculului poate însemna că foarte curând automobilele de serie vor beneficia de aceste îmbunătăţiri.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Tehnologia "hibrida" este mai mult marketing. Un agregat diesel-electric ar fi mult mai eficient. Bateriile ingreuneaza masina, si nu aduc avantaje reale mari.

PS > litri si nu "litrii"

 
eXTReMe Tracker