duminică, 4 noiembrie 2007

Autobuze cu bio-diesel în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia

Începând de săptămâna trecută, în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia, vor circula câte două autobuze ce vor fi propulsate cu ajutorul unui combustibil extras din uleiuri vegetale. Combustibilui bio-diesel este un metil-ester de rapiţă în proporţie de 100%.
Aceste autobuze fac parte dintr-un program de cercetare iniţiat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Programul a început acum doi ani cu autobuze ce funcţionau cu un amestec de motorină şi bio-diesel.
Bio-dieselul a intrat în atenţie datorită emisiilor de gaze poluante cu 40% mai mici decât motorina şi a preţului de producţie relativ mic.
Un număr mare de organizaţii de mediu se opun utilizării bio-dieselului deoarece pentru asigurarea consumului de combustibil diesel este necesară defrişarea a mari suprafeţe din pădurea tropicală. Filipine şi Indonezia sunt două ţări ce se confruntă cu această problemă datorită preţului mai mic al bio-combustibilului produs aici decât cel produs în Europa sau alte state dezvoltate.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Nu biodisel-ul este solutia.

Traian spunea...

Este adevărat dar am amintit în ultimul paragraf al articolului despre problemele biodieselului. Dacă ai informaţia potrivită atunci poţi decide.

 
eXTReMe Tracker