luni, 3 decembrie 2007

Cel de-al 8-lea continent

Trăim într-o eră a vitezei în care totul se produce accelerat. Ceea ce ai învăţat astăzi nu va mai fi valabil mâine. Se schimbă chiar şi lucrurile fundamentale.
Deşi am învăţat la lecţiile de geografie că formarea continentelor a durat sute de milioane de ani situaţia s-a achimbat dramatic în ultimii douăzeci de ani. Marea Pată de Gunoi a Pacificului a crescut atât de mult încât dimensiunea ei de azi este dublă faţă de cea a Franţei. Această masă de gunoi este formată din 80% plastic adunat de curenţi în zona ecuatorială a Pacificului, zonă recunoscută pentru lipsa vânturilor sau a curenţilor (vezi călătoria lui Magellan).
Aşa cum precizează Programului pentru Mediu a Oraganizaţiei Naţiunilor Unite, într-un raport al oceanografului Charles Moore, această pată este cel mai mare depozit de gunoaie de pe Terra, atingând o adâncime de până la 30 metrii. În acelaşi raport se precizează că plasticul nu este biodegradabil şi acţionează ca un burete faţă de anumite substanţe periculoase precum DDT-ul, bifenilul policlorinat şi Nonylphenolul. Aceste substanţe periculoase ajung apoi în corpul planctonul şi al moluştelor ce sunt consumate de păsări şi peşti, aceştia ajungând pe masa oamenilor.
Conform estimărilor Programului de Mediu a ONU în zece ani cantitatea de plastic din oceanul Pacific va fi de şaizeci de ori mai mare decât cea de plancton.

Pentru tine cât plastic se produce într-o săptămână?

Niciun comentariu:

 
eXTReMe Tracker