joi, 20 decembrie 2007
Tai un brad, plantezi doi
Cu toţii ştim că pentru a avea un brad împodobit de Crăciun în cele mai multe cazuri acel brad a fost tăiat dintr-o pădure. Aceasta în cazul în care nu am cumpărat un brad viu, în ghiveci.
Începând cu acest an Copacul de Hârtie şi Ikea au realizat un parteneriat prin care pentru fiecare brad vândut de Ikea, Copacul de Hârtie va planta doi puieţi de brad.
Pentru multi dintre noi, bradul de iarna este cel care de multe ori creeaza tot farmecul Craciunului. Ne-am dorit ca de Sarbatori sa oferim romanilor posibilitatea de a se bucura de un Craciun traditional. In acelasi timp insa, suntem constienti de impactul pe care taierile abuzive de brazi il au asupra mediului incojurator. Romania este una dintre singurele 6 tari din Europa care inca mai au paduri virgine intacte. Ne dorim sa lasam aceasta mostenire generatiilor viitoare si sa contribuim, macar intr-o mica masura, la refacerea padurilor din Romania.", a declarat presei Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA.
Scris la data joi, decembrie 20, 2007 0 comments
miercuri, 19 decembrie 2007
Bush reduce consumul americanilor
Preşedintele SUA, Geroge W. Bush, a semnat azi legea ce obligă comercianţii de autovehicule din SUA să comercializeze numai vehicule ce consumă mai putin de 6.7 l/100km începând cu 2020.
Actul normativ mai conţine o prevedere pentru alocarea a 90 milioane $ anual proiectelor de cercetare în domeniul autovehiculelor electrice propulsate cu ajutorul bateriilor.
Scris la data miercuri, decembrie 19, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică
UE limitează emisiile de CO2 şi amendează producătorii auto
Amenda ce poate fi imputată producătorilor va fi calculată prin scăderea ţintei de 130 din media emisiilor, în g/km. Numărul obţinut va fi înmulţit cu o sumă de bani variabilă de la an la an. Pentru 2012 această sumă va fi de 20€, ajungând la 95€ în 2015.
Comisia Europeană oferă producătorilor posibilitatea de a forma echipe pentru a calcula împreună o medie a emisiilor unei echipe. De această prevedere pot beneficia BMW, companie ce produce şi automobilele Mini mai puţin poluante sau Mercedes împreună cu Smart.
Scris la data miercuri, decembrie 19, 2007 0 comments
Labels: automobile
luni, 10 decembrie 2007
Dacia Logan în top
Dacia Logan ne dă un motiv de mândrie prin plasarea sa pe locul doi, din 74, în clasamentului automobilelor puţin poluante. Renault a participat cu Logan Eco2 la Bibendum Challenge, competiţie organizată de producătorul de anvelope Michelin pentru a promova mijloacele de deplasare sustenabile. Modelul Logan Eco2, alimentat cu bio-diesel B30, a parcurs cei 172 de kilometrii ai cursei cu un consum mediu de 2,27l/100km şi emisii totale de Co2 de numai 71 g/km. Astfel, Logan Eco2 se clasează mai bine decât cele mai puţin poluante automobile existente în producţie la ora actuală, care au emisii de CO2 începând cu 100 g/km.
Eco2 este modelul Logan dotat cu motorul diesel dCi de 85 CP, motor ce în varianta standard emite 125 g CO2/km. Modificările aduse modelului ECO2 sunt:
- modificarea designului injectoarelor de combustibil, modificarea pistoanelor şi a camerelor de combustie. De asemenea părţile aflate în mişcare au fost recalculate pentru uniformizarea deplasărilor şi s-a folosit un ulei cu vâscozitate redusă. Câştigul obtinut din aceste modificări este de 5 g/km.
- rapoartele de transmisie ale cutiei de viteze au fost "lungite" pentru a permite rularea la viteză mare la o turaţie mai mică a motorului. De asemenea s-a schimbat uleiul din cutia de viteze cu unul de vâscozitate redusă. Câştigul obţinut este de 11 g/km
- îmbunătăţiri aerodinamice ce au redus coeficientul de frecare de la 0.36 la 0.29 (la fel ca modelul Prius 2000, dar mai mult decât Prius 2003). Modificările aduse aerodinamicii sunt:
- splitter frontal pentru reducerea turbulenţelor în curentul de aer ce trece pe sub automobil
- scăderea gărzii la sol
- admisiile de aer au fost modificate
- roţile au fost acoperite pentru reducerea turbulenţelor
- un spoiler subţire a fost adăugat în spate şi generatoare de vârtejuri au fost plasate în colţurile din spate ale plafonului
- Cauciucurile folosite au fost Michelin Energy Saver, cauciucuri ce, prin reducerea rezistenţei la rostogolire, au adus un câştig de 2 g/km
- rulmenţi cu coeficient de frecare redus, folosiţi la roţile din spate, au adus un câştig de 1 g/km
- alternatorul a fost dotat cu o unitate de control inteligentă ce încarcă bateria doar atunci când este nevoie. Câştigul obţinut este de 4 g/km
Scris la data luni, decembrie 10, 2007 0 comments
Labels: automobile, bio-diesel, eficienţă energetică, România
Interzicerea becurilor incandescente
La 197 de ani după inventarea becului incandescent se scrie o nouă pagină, cel mai probabil şi ultima, în istoria acestui aparat de iluminat. În cadrul summitului pe teme de mediu desfăşurat în Bali, guvernul Irlandei a anunţat interzicerea folosirii becurilor incandescente. Astfel Irlanda se alătură Braziliei, Venezuelei, Californiei, Canadei şi Australiei, state ce au legi care prevăd interzicerea comercializării becurilor incandescente. Dacă în Brazilia şi Venezuela acestea sunt interzise începând cu 2005, în California, Canada, Australia şi Irlanda vor fi interzise începând cu 2018, 2012, 2010 respectiv 2009.
Becurile incandescente sunt interzise din cauza eficienţei luminose foarte scăzute, de numai 2,6% pentru un bec de 100W. Restul de 97,4% din energia consumată fiind emise, în principal, sub formă de căldură.
Scris la data luni, decembrie 10, 2007 2 comments
Labels: eficienţă energetică
luni, 3 decembrie 2007
Cel de-al 8-lea continent
Trăim într-o eră a vitezei în care totul se produce accelerat. Ceea ce ai învăţat astăzi nu va mai fi valabil mâine. Se schimbă chiar şi lucrurile fundamentale.
Deşi am învăţat la lecţiile de geografie că formarea continentelor a durat sute de milioane de ani situaţia s-a achimbat dramatic în ultimii douăzeci de ani. Marea Pată de Gunoi a Pacificului a crescut atât de mult încât dimensiunea ei de azi este dublă faţă de cea a Franţei. Această masă de gunoi este formată din 80% plastic adunat de curenţi în zona ecuatorială a Pacificului, zonă recunoscută pentru lipsa vânturilor sau a curenţilor (vezi călătoria lui Magellan).
Aşa cum precizează Programului pentru Mediu a Oraganizaţiei Naţiunilor Unite, într-un raport al oceanografului Charles Moore, această pată este cel mai mare depozit de gunoaie de pe Terra, atingând o adâncime de până la 30 metrii. În acelaşi raport se precizează că plasticul nu este biodegradabil şi acţionează ca un burete faţă de anumite substanţe periculoase precum DDT-ul, bifenilul policlorinat şi Nonylphenolul. Aceste substanţe periculoase ajung apoi în corpul planctonul şi al moluştelor ce sunt consumate de păsări şi peşti, aceştia ajungând pe masa oamenilor.
Conform estimărilor Programului de Mediu a ONU în zece ani cantitatea de plastic din oceanul Pacific va fi de şaizeci de ori mai mare decât cea de plancton.
Pentru tine cât plastic se produce într-o săptămână?
Scris la data luni, decembrie 03, 2007 0 comments
Labels: deşeuri
luni, 5 noiembrie 2007
Euro 5, istorie şi tehnologie
Acest articol doreşte să explice semnificaţia normelelor de emisie EURO şi tehnologia ce stă în spatele autovehiculelor EURO 5.
Prima versiune a reglementărilor emisiilor automobilelor în Europa, EURO 0, a intrat în vigoare în 1988 ca o reacţie la problema încălzirii globale şi a Tratatului de la Kyoto. Prima versiune impunea limitări asupra emisiilor de monoxid de carbon (CO), oxizi de azot (NOx) , hidrocarbon (HC). Însă nici o versiune a normelor de limitare a emisiilor nu fixează un prag pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră. Aceste prime norme se aplicau doar camioanelor cu sarcina maximă admisă de peste 3,5 tone.
În 1992 s-a pus în aplicare versiunea EURO 1 ce introducea 5 noi categorii de vehicule, fiecare nouă categorie având două subcategorii: una pentru motorizările diesel şi una pentru motorizările pe benzină (Otto). Pentru motorizările diesel s-a introdus un nou criteriu de monitorizare pentru cantitatea de cenuşă emisă. Înafara reglementărilor EURO au rămas doar avioanele şi vapoarele marine.
Următoarele versiuni au fost EURO 2 IDI, EURO 2 DI, EURO 3 şi normele ce încă sunt în vigoare EURO 4, puse în aplicare din 2006.
Normele EURO 5 vor intra în vigoare începând cu septembrie 2009, pentru autovechicule, şi septembrie 2010 pentru autoutilitare şi autobuze. Cu toatea acestea PACCAR, producătorul autocamioanelor Kenworth, Peterbilt şi DAF precum şi FIAT, prin modelul FIAT 500, au lansat pe piaţă autovehicule ce respectă normele EURO 5. În graficele de mai jos este prezentată reducerea emisiilor de NOx şi cenuşă impusă prin diverse versiuni ale normelor EURO. De notat este faptul că începând cu versiunea EURO 5 vor fi reglementate emisiile de cenuşă si pentru motoarele cu benzină.
Reglementările privind emisiile motoarelor Diesel pentru automobile. Sursa: Wikipedia.
Reglementările privind emisiile motoarelor Otto(benzină) pentru automobile. Sursa: Wikipedia.
În timp ce emisiile reglementate s-au redus cu aproximativ 50-60% ori între anii 1995 şi 2005 emisiile de CO2, fiind nereglementate, s-au redus doar cu 14% de la 186 g/km în 1995 la 160 g/km în 2005. Din acest motiv în Parlamentul European precum şi în Germania s-a pus în discuţie reglementarea emisiilor de CO2.
Pentru atingerea reglementărilor EURO 5 Paccar a ales folosirea unui catalizator pe bază de uree şi apă. Astfel se elimină vechiul catalizator cu filtru de particule ce creştea consumul de carburant cu 2%. Noul catalizator va pulveriza soluţia de uree în gazele de eşapament, acestea fiind reduse la substanţe mai puţin dăunătoare. Pe lângă rezervorul de carburant şoferii trebuie să aibă grijă să umple şi rezervorul de uree. Totuşi, cu un consum de 1,5 litrii uree/100km, camioanele DAF au, din acest punct de vedere, o autonomie de 5 000km.
Urmăriţi mai jos principiul de funcţionare al noului catalizator SCR folosit de Paccar:
Scris la data luni, noiembrie 05, 2007 1 comments
Labels: automobile, tehnologii noi
Fiat 500, acum mai curat
Au apărut primele măsurători ale emisiei de gaze de eşapament pentru atât de aşteptatul model Fiat 500. Valorile indică 111g/km pentru dieselul Multijet de 1,3 litrii, 119g/km pentru motorul de 1,2 litrii benzină şi 149g/km pentru motorul mai puternic, de 1,4 litrii şi 16 supape alimentat cu benzină.
Valorile mai mici de 120g/km califică acest automobil în clasa automobilelor ce pot circula în Londra fără a plăti taxa de congestie.
De asemenea Fiat 500 este primul autoturism ce respectă normele de emisii Euro 5.
Voi da mai multe detalii despre normele de emisii Euro 5 în articolul de mâine. Deci ţineţi aproape!
Scris la data luni, noiembrie 05, 2007 0 comments
Labels: automobile
duminică, 4 noiembrie 2007
Autobuze cu bio-diesel în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia
Începând de săptămâna trecută, în Cluj-Napoca şi Alba-Iulia, vor circula câte două autobuze ce vor fi propulsate cu ajutorul unui combustibil extras din uleiuri vegetale. Combustibilui bio-diesel este un metil-ester de rapiţă în proporţie de 100%.
Aceste autobuze fac parte dintr-un program de cercetare iniţiat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Programul a început acum doi ani cu autobuze ce funcţionau cu un amestec de motorină şi bio-diesel.
Bio-dieselul a intrat în atenţie datorită emisiilor de gaze poluante cu 40% mai mici decât motorina şi a preţului de producţie relativ mic.
Un număr mare de organizaţii de mediu se opun utilizării bio-dieselului deoarece pentru asigurarea consumului de combustibil diesel este necesară defrişarea a mari suprafeţe din pădurea tropicală. Filipine şi Indonezia sunt două ţări ce se confruntă cu această problemă datorită preţului mai mic al bio-combustibilului produs aici decât cel produs în Europa sau alte state dezvoltate.
Scris la data duminică, noiembrie 04, 2007 2 comments
Labels: automobile, bio-combustibil, bio-diesel, România
sâmbătă, 3 noiembrie 2007
Automobile verzi
Britanicii de la Clean Green Cars realizează clasamentul automobilelor în funcţie de emisiile de CO2. Deşi CO2-ul nu este singurul gaz poluant emis de automobile acesta are un efect puternic asupra încălzirii globale şi într-o anumită măsură indică cantitatea totală de gaze emise. În realizarea clasamentului sunt luate în considerare doar automobilele aflate în producţie, deci Audi A2 nu o să apară în top. Cele mai puţin poluante automobile sunt:
- cu 99-186g CO2/km Volkswagen Polo
- cu 104g CO2/kmToyota Prius
- cu 104g CO2/km Mini Mini
- cu 109g CO2/km Honda Civic
- cu 109g CO2/km proiectul comun Citroen C1, Peugeot 107 şi Toyota Aygo
- deşi Volkswagen Polo este pe primul loc valoarea de 99g CO2/km este valabilă doar pentru motorizarea în trei cilindrii 1.4 TDI şi 78 CP. Variantele ce beneficiază de alte motorizări ajung până la valori peste medie ale emisiilor CO2, de 186 g/km.
- pentru variantele hibride Toyota Prius şi Honda Civic, deşi nu sunt pe locurile fruntaşe în top trebuie luat în considerare faptul că acestea sunt din clasa automobilelor de familie.
Coada clasamentului este formată din Lamborghini Murcielago (495g CO2/km), Bentley Azure şi Lamborghini Gallardo. Se pare că Lamborghini, deşi nu mai produce tractoare, au rămas cu o cantitate de emisii egală cu a tractoarelor de acum 50 de ani.
Scris la data sâmbătă, noiembrie 03, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică
joi, 1 noiembrie 2007
Copacul de hârtie
Azi va prezint o minunată iniţiativă: CopaculDeHârtie.ro . Copacul de hârtie este una dintre acele lucruri care le-am fi putut face fiecare dar puţini le-au făcut. Claudia Cătană a pus pe picioare acest proiect de succes prin care hârtia folosită este colectată de la firme şi persoane fizice pentru a fi reciclată. Minunată la acest proiect este destinaţia banilor obţinuţi: aceştia sunt folosiţi pentru a planta copaci.
Să sperăm că doamna Cătană nu va uita că este ardeleancă şi va da curs solicitărilor de a planta un Copac de Hârtie şi în Cluj-Napoca.
Scris la data joi, noiembrie 01, 2007 2 comments
Labels: certificate verzi, păduri, reciclare, România
miercuri, 31 octombrie 2007
WindBelt, o nouă modalitate de a îmblânzi vântul
Citeam pe blogul despre Energie Verde un articol ce descrie o nouă modalitate de a exploata energia eoliană. Centralele eoliene sunt folosite tot mai mult pentru a acoperi necesarul de energie. Marea lor problemă este pericolul ce-l constituie pentru păsările călătoare, acesta fiind şi motivul pentru care aceste centrale sunt puternic contestate. În cazul de mai jos Shawn Frayne prezintă o soluţie de exploatare a energiei eoliene fără a folosi turbine.
Daţi click pe poza de mai jos pentru a urmări explicaţiile:
Sursa de documentare: despre Energie Verde.
Scris la data miercuri, octombrie 31, 2007 0 comments
Labels: energie eoliană, tehnologii noi
vineri, 26 octombrie 2007
Reciclare deșeuri electronice
Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile organizează la nivel național o campanie de colectare a deşeurilor electrice și electronice în data de 3 noiembrie. În plus Primăria Cluj-Napoca organizează acțiuni de colectare a deșeurilor electronice în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, următoarea dată fiind miercuri 31 octombrie. De asemenea, înaintea sărbătorilor de iarnă, se organizează acțiuni de colectare a deșeurilor electronice în zilele de 28 noiembrie si 5, 12, 19 și 26 decembrie.
Pentru ca deșeurile electronice să fie colectate corespunzător trebuie doar să le așezați lângă pubelele de gunoi menajer în zilele menţionate mai sus.
Scris la data vineri, octombrie 26, 2007 0 comments
sâmbătă, 29 septembrie 2007
În România, mai puţin
Porsche România, împreună cu Ministerul Mediului au anunţat cu mare vâlvă că pentru fiecare automobil Volkswagen vândut vor planta câte un copac. Se pare că au auzit de iniţativa Volkswagen SUA anunţată acum ceva vreme pe acest blog. Doar că filiala americană a constructorului german va planta suficienţi copaci pentru a anula emisiile de CO2 produse de automobil într-un an de funcţionare.
Oricât mă bucur pentru această iniţiativă nu pot să nu remarc că este un simplu exerciţiu de publicitate, aşa cum s-au obişnuit constructorii de automobile în ultima vreme.
Scris la data sâmbătă, septembrie 29, 2007 0 comments
Labels: automobile, păduri, România
sâmbătă, 15 septembrie 2007
Mihaela Rădulescu şi Toyota
Deşi nu e cea mai recentă ştire cred că merită menţionat că Mihaela Rădulescu a devenit posesoarea unui automobil ecologic: o Toyota Prius cu motorizare hibridă benzină-electric.
Mai important decât faptul că o persoană cumpără un automobil ecologic este că o vedetă transmite populaţiei acest tip de mesaj. Să sperăm că vedetele autohtone vor deveni mai atente la modelul transmis populaţiei.
Scris la data sâmbătă, septembrie 15, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică
joi, 6 septembrie 2007
Volksvagen spune nu CO2-ului
Carbonfund.org, companie specializată în tranzacţionarea offseturilor de carbon(certificate verzi), a anunţat un parteneriat cu Volkswagen SUA, parteneriat ce aduce o contribuţie semnificativă în lupta contra încălzirii globale. Primul proiect din acest parteneriat este cel mai mare program de tranzacţionare de certificate verzi. Să zicem şi ce se va întâmpla:
Începând cu 1 septembrie 2007 şi până în 2 ianuarie 2008, fiecare autovechiul vândut de Volkswagen va avea anulate emisiile de CO2 pentru primul an de folosire.
Mai concret, Carbonfund.org va neutraliza emisiile CO2 ale acestor automobile prin achiziţionarea şi reîmpădurirea a 455 ha din lunca inferioară a râului Mississippi. Acest proiect va îndeplini standardele internaţionale de calculare a absorbţiei de CO2 pentru a permite emiterea de certificate verzi ce pot fi tranzacţionate. Certificatele vor fi achiziţionate de Volkswagen pentru a acoperi emisiile medii de CO2 ale automobilelor comercializate pe piaţa americană.
Pentru prima dată vizitatorilor sitului Volkswagen USA le va fi prezentată cantiatea de CO2 emis de fiecare opţiune adăugată automobilului.
Îmi perimit să-l citez pe fostul-viitor preşedinte al SUA Al Gore:
"In America, political will is a renewable resource." (În America, voinţa politică este o resursă neepuizabilă),
mai mult îmi permit chiar să-l parafrazez:
"In America, political will is a renewable resource, with the help of Europe's car manufacturers" (În America, voinţa politică este o resursă neepuizabilă cu ajutorul constructorilor europeni de automobile).
Scris la data joi, septembrie 06, 2007 0 comments
Labels: automobile, certificate verzi, păduri
miercuri, 5 septembrie 2007
Citroen C-Cactus
După ce cu nu mult timp în urmă am dezbătut problema maşinilor curate prezentăm o nouă provocare. Deocamdată această provocare prezentată la Frankfurt Motor Show a rămas în stadiu de prototip.
C-Cactus este un automobil ce îşi propune să doboare recordurile de emisii de CO2 cu o valoare de numai 78g/km. Urmaşul lui C4 va fi propulsat de un motor diesel HDi de 70CP în tandem cu un motor electric de 30CP. Având o greutate de 1 306kg C-Cactus are un consum mixt de 3,4l/100km. Deşi consumul este mai mare decât cel înregistrat de Audi A2, motorul diesel de generaţie mai nouă, în tandem cu motorul electric, reuşeşte reducerea emisiilor de noxe.
Noul C-Cactus aduce în plus nu numai reducerea consumului de carburant şi a emisiilor poluante ci şi un nou proces de fabricaţie bazat pe materiale ecologice, reducerea drastică a numărului de componente şi eliminarea unor subansambluri tradiţionale ce însă nu au rol în funcţionarea automobilului, siguranţa sau confortul pasagerilor. O astfel de modificare este eliminarea tabloului de bord, după cum se vede în imaginile de mai jos:
Citroen a mai prezentat un model hibrid sport C-Metisse, model propulsat de un motor V6 diesel de 205CP şi două motoare electrice, model ce deşi atinge 100km/h în 6,2 secunde şi o viteză maximă de 250km/h are un consum de 5,6l/100km:
Scris la data miercuri, septembrie 05, 2007 0 comments
Labels: automobile, energie electrică
luni, 27 august 2007
Numele tău la Formula 1
Ai dorit ca numele tău să apară pe o maşină de Formula 1? Din sezonul 2007 acest lucru este posibil. Echipa Honda Racing F1 a renunţat la sponsori şi la reclame pentru a atrage atenţia asupra problemelor Pământului. Monopostul ce va concura în noul sezon va avea desenată o imagine a planetei formată din semnăturile a mii de oameni ce doresc să atragă atenţia asupra încălzirii climei. Dacă doreşti să tragi un semnal de alarmă dă click aici.
Scris la data luni, august 27, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică, energie regenerabilă
Enel investeşte 300 mil. € în energie solară
Compania italiană Enel va investi 300 milioane de euro în domeniul energiei solare. Investiţia ce se va desfăşura până în anul 2010 face parte din Planul de Mediu al Enel, prezentat la sfârşitul anului 2006.
Cantiatatea de energie generată va fi de 35MW, suficient pentru un oraş cu 20.000 de locuitori. De asemenea se va preveni eliberarea în atmosferă a 30.000 tone de dioxid de carbon. (Sursa: TMC).
Scris la data luni, august 27, 2007 0 comments
Labels: energie regenerabilă, panouri solare
duminică, 26 august 2007
Primă ţară "verde"
Vaticanul a devenit primul stat fără emisii de gaze cu efect de seră. Aceasta s-a realizat prin acordul între Statul Vatican şi KlimaFa semnat la San Francisco în 12 iulie anul acesta. Neutralitatea emisiilor se realizează printr-un proiect de reîmpădurire realizat de KlimaFa şi finanţat de Vatican. O zonă a Parcului Naţional Bükk din Ungaria va fi reîmpădurită contribuind la absorbţia gazelor cu efect de seră în cantitate egală cu gazele emise de Statul Vatican pe parcursul unui an.
Eminenţa Sa Cardinalul Paul Poupard în cursul ceremoniei a declarat: "După cum Sfântul Părinte, Papa Benedict XVI, a delarat recent, comunitatea internaţională trebuie să respecte şi să încurajeze o «Cultură Verde» caracterizată de valori etice. Cartea Genezei ne spune despre un început în care Dumnezeu l-a aşezat pe om ca gardian peste pământ pentru a-l face roditor. Când omul uită că este un servitor credincios al acestui pământ acesta se transformă într-un deşert ce ameninţ supravieţuirea a ceea ce este creat ..."
Poziţia Papei Benedict XVI întăreşte preocupările Vaticanului asupra mediului exprimate de Papa Ioan Paul II în Planul pentru noul Mileniu (2001): "Cum să putem rămâne indiferenţi faţa de o criză ecologică care face ca suprafeţe mari din planeta noastră să devină nelocuibile?". Poziţia a fost întărită şi de Cardinalul Renato Raffaele Martino, conducătorul Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi pace "În privinţa mediului ... citiţi Geneza ... Omul trebuie sa cultive şi păzească Creaţia lui Dumnezeu."
Iniţiativa Vaticanului a fost comentată de Russ George, CEO Planktos ca fiind o soluţie pentru problemele legate de schimbarea climei. Această soluţie este complementată de eficienţa energetică şi folosirea energiei solare, ambele fiind folosite de Statul Vatican.
Scris la data duminică, august 26, 2007 0 comments
Labels: eficienţă energetică, păduri
marți, 21 august 2007
Hibrid sau nu?
Deşi automobilele hibride precum Toyota Prius sau Honda Civic sunt considerate ca cele mai ecologice automobile nu este întocmai aşa. Conform Departamentului de Energie a SUA avem următoarele măsurători ale consumului de combustibil:
VW Touareg diesel: 15,7 l/100km URBAN
Toyota Prius Hibrid : 5l/100km URBAN
Audi A2: 4,5l/100km URBAN şi 2,46l/100km EXTRAURBAN
Consumul redus al modelului A2 se reflectă şi în emisia foarte scăzută de gaze cu efect de seră: 81g/km. Conform standardelor în vigoare cele mai eficiente automobile emit 120g/km, un automobil mediu cu motor EURO4 emite în jurul a 170g/km iar un automobil sport poate emite până la 500g/km.
În spatele consumului redus stă folosirea materialelor mai uşoare (şasiu din aluminiu) şi designul aerodinamic.
Scris la data marți, august 21, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică
marți, 22 mai 2007
Regulament revolutionar pentru cursele de Formula 1
Foto: wikipedia.org
FIA revoluţionează încă o dată regulamentul curselor de F1. Conform unei ştiri publicate pe 4WheelsBlog începând cu 2011 monoposturile F1 vor fi propulsate de motoare V6 de 2,2 litri ce vor funcţiona exclusiv cu bio-carburanţi. Această modificare va completa tendinţa de a construi maşini mai economice.
Scris la data marți, mai 22, 2007 0 comments
Labels: automobile, bio-combustibil, bio-diesel, eficienţă energetică
sâmbătă, 21 aprilie 2007
Google ar putea economisi 40,5 gigawaţi-oră
EcoIron a realizat un calcul care demonstrează că Google ar putea economisi energie electrică prin schimbarea culorii fundalului paginii principale. 40,5 GWh pe an prin schimbarea fundalului din alb în negru.
Un monitor CRT consumă 75W la afişarea unei pagini albe sau 59W la afişarea unei pagini cu fundal negru. Datele pot fi verificate pe situl Departamentului Energiei SUA.
În februarie 2004, Google avea 2.5 miliarde de accesări zilnic. Presupunând că rezultatele fiecărei căutări sunt afişate în medie timp de 10 secunde pagina cu fundal alb e afişată timp de 7 milioane ore zilnic. Prin trecerea la o pagină cu fundal negru s-ar economisi 111MWh zilnic. Timp de un an economia de energie electrică ar fi de 40,5GWh.
Google Negru.
Scris la data sâmbătă, aprilie 21, 2007 0 comments
Labels: eficienţă energetică, energie electrică
duminică, 15 aprilie 2007
Politica UE nesusţinută de noile state membre
Conform unui comunicat de presă transmis de Bankwatch, Polonia intenţionează creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2013. Aceasta intră în contradicţie cu politica Uniunii Europene de ca reduce emisia de gaze cu efect de seră cu 20% până la 30%.
Din fondurile europene acordate Poloniei pentru sectorul transporturilor 53% au fost alocate şoselelor şi autostrăzilor, care vor duce la creşterea emisiei de gaze cu efect de seră. Doar 30% va fi cheltuit pentru căi ferate şi abia 10% pentru transport urban.
Raportul ONG-urilor arată că politica noilor membri UE din centrul şi estul Europei nu este în acord cu politica comunitară. Ungaria şi Polonia au cel mai slab scor la eficienţa energetică în timp ce România, Slovacia, Lituania şi Slovenia stau cel mai slab la transportul urban nepoluant.
Scris la data duminică, aprilie 15, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică, România
luni, 9 aprilie 2007
Formula 1 - sezonul 2009
Foto: wikipedia.org
FIA a publicat regulamentul tehnic pentru sezonul competiţional 2009.
Pe lângă schimbările caroseriei, greutăţii autovehiculului şi a dimensiunilor cauciucurilor documentul include detaliile unui "Sistem de recuperare a energiei cinetice" (KERS - Kinetic Energy Recovery System). KERS este un dispozitiv de frânare regenerativă ce recuperează o parte din energia de frânare. Această energie, care în mod normal este disipată sub formă de căldură, este înmagazinată într-un acumulator sau supercapacitor şi poate fi folosită la accelerări ulterioare. Prin utilizarea unui dispozitiv KERS constructorilor li se va permite sporirea puterii monoposturilor cu 81 CP.
Scris la data luni, aprilie 09, 2007 0 comments
Labels: automobile, eficienţă energetică
XPrize
Foto: wikipedia.org
Fundaţia XPrize, cea care a impulsionai inovaţia oferind 10 milioane $ pentru prima navă spaţială privată care a transportat oameni în spaţiul cosmic, a anunţat că va stabili un premiu similar pentru primul automobil ce va consuma mai puţin de 2,35l/100km (100 mpg).
Competiţia are rolul de a impulsiona inovaţia în acest domeniu, după cum spunea Mark Goodstein, directorul executiv al fundaţiei: "Invităm cele mai strălucite minţi ale omenirii să privescă spre această competiţie de înalt calibru într-un fel care să aibă impact asupra generaţiilor următoare".
Automobilele ce participă la această competiţie, pe lângă îndeplinirea condiţiilor tehnice, trebuie să fie atrăgătoare pentru cumpărători şi uşor de produs în serie mare.
Scris la data luni, aprilie 09, 2007 0 comments
Labels: automobile
vineri, 6 aprilie 2007
Panourile solare în evolutie
Cercetătorii de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă au realizat un nou tip de panou solar ce funcţionează în zone cu lumină putină, chiar şi în zilele noroase. Procesul de producere al acestor panouri solare, bazate pe dioxid de titaniu, dăunează mai puţin mediului iar costul scade la o zecime din costul actual.
Scris la data vineri, aprilie 06, 2007 0 comments
Labels: energie electrică, energie regenerabilă, panouri solare
vineri, 30 martie 2007
Energia electrică se scumpeşte cu 4%
Comitetul de reglementare a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a anunţat creşterea preţului energiei electrice cu valoarea medie de 3,95%. Printre motivele creşterii preţului sunt creşterea preţului cărbunelui, posibilele creşteri ale preţului gazului metan, regimuri hidrologice reduse şi creşterea costului transportului pe calea ferată.
Scris la data vineri, martie 30, 2007 0 comments
Labels: distribuţie energie, energie electrică, România
Porumbul nu e soluţia
După ce marii producători de autoturisme din SUA au anunţat că sprijină planurile preşedintelui Bush de a reduce consumul de benzină prin producerea de automobile ce funcţionează cu etanol, adjunctul Secretarului Energiei SUA, Clay Snell, anunţă ca viitorul biocombustibililor nu se află în etanolul din porumb.
Într-o ştire difuzată de Reuters acesta face referire la dublarea, în ultimul an, a preţului porumbului. Folosirea etanolului ca şi combustibil este încurajată de subvenţiile guvernamentale de 51 cenţi/galon. În luna ianuarie a acestui an, Olanda a eliminat subvenţiile acordate pentru producerea combustibililor bio-diesel datorită efectelor negative ale procesului de producere a acestor combustibili asupra mediului.
Mai mulţi experţi atenţionează că folosirea masivă a etanolului va duce la creşterea semnificativă a preţului produselor alimentare. Clay Snell a mai adăugat că o alternativă mai eficientă de producere a etanolului este folosirea celulozei.
Scris la data vineri, martie 30, 2007 0 comments
Labels: bio-combustibil, bio-diesel, eficienţă energetică
joi, 29 martie 2007
Energie regenerabilă 100% în Canare
Potrivit unui articol difuzat de Le Monde insula El Hierro din arhipelagul Canarelor va folosi exclusiv energie regenerabilă. Începând cu 2009 compania de electricitate Endesa va realiza energia consumată pe insulă în proporţie de 80% din energie eoliană, restul de 20% urmând a fi acoperită din panouri solare fotovoltaice şi termodinamice.
Proiectul aprobat în 20 martie de municipalitate prevede alocarea celor 54,3 mil € necesare investiţiei. Prin închiderea vechii centrale electrice se vor economisi 1,8 mil € anual şi se vor emite cu 18 700 tone CO2, 100 tone SO2 şi 400 tone oxizi de azot mai puţin în fiecare an.
Sistemul realizat va folosi o combinaţie de pompe, bazine de stocare şi hidrocentrale pentru a stoca energia în perioadele lipsite de vânt.
Studii de fezabilitate pentru sisteme asemănătoare se desfăşoară în Madeira, mai multe locaţii din Spania şi în Creta.
Mai multe deatalii găsiţi pe pagina web dedicată acestui proiect.
Scris la data joi, martie 29, 2007 0 comments
Labels: energie eoliană, energie regenerabilă, panouri solare
miercuri, 28 martie 2007
Băieţii deştepţi
Conform unui articol scris de Cotidianul "băieţii deştepţi ai energiei" ne costă 76 milioane $. Interesant este că toţi "băieţii deştepţi" sunt fini, prieteni sau asociaţi cu Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriei, PSD sau cu Mircea Toader, PD. Se pare că "băieţii deştepţi" nu au culoare politică. Cred că nu mai sunt necesare alte comentarii.
Scris la data miercuri, martie 28, 2007 0 comments
Labels: distribuţie energie, România
Energia nucleară rămâne ieftină?
Reuters citează pe Dr. Thomas Neff, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Internaţionale, MIT ce avertizează că interesul în creştere pentru energia atomică s-ar putea lovi de o criză a uraniului.
În ultimii ani preţul uraniului a crescut de la 10$ uncia la 90$ uncia. Producţia actuală acoperă abia 65% din necesarul reactoarelor funcţionale, urmând ca alte reactoare să fie puse în funcţiune în mai multe ţări. O mare parte din combustibilul folosit până acum a provenit din dezafectarea arsenalului nuclear dar stocul de rachete ce vor fi dezafectate se va epuiza în 2013.
Scris la data miercuri, martie 28, 2007 0 comments
Labels: energie nucleară
joi, 22 martie 2007
The Air Car
Compania MDI (Moteur Developpment International) din Franţa a semnat un acord cu Tata Motors pentru a aplica în India motoarele prototip dezvoltate de MDI. Tata Motors, cel mai mare producător indian de autovehicule comerciale, cu peste 4 milioane de unităţi produse, va dezvolta în continuare tehnologia şi o va aplica în autovehiculele produse pentru piaţa indiană. Compania indiană este al cincilea producător mondial de camioane medii şi mari şi al doilea producător de autobuze mari. În domeniul autoturismelor se situează pe locul doi în piaţa indiană.
Prototipurile produse de MDI au o autonomie de 200km, timpul necesar pentru umplerea rezervorului de aer fiind de 3 minute când se foloseşte o staţie de aer comprimat sau de 3ore şi 30 de minute - 4 ore când se foloseşte compresorul inclus pentru MiniCAT, respectiv 5 ore şi 30 de minute pentru CityCAT. Costul unui "plin" este de 1.5€ ceea ce rezultă într-un consum de 2,50 RON/100km.
Deoarece în interiorul motorului nu există combustie temperatura la care funcţionează acesta este mult mai mică astfel că uleiul folosit pentru ungere este ulei vegetal şi rezistă 50.000km.
Cât timp viteza de rulare este sub 50km/h motorul nu emite gaze poluante. Pentru a atinge viteze de 110km/h MDI a dezvoltat un motor mixt ce se bazează atât pe destinderea aerului comprimat cât şi pe combustia de hidrocarburi.
Ştirea cu adevărat bună este că aceste automobile au un preţ de vânzare ce începe de la 6.860€.
Scris la data joi, martie 22, 2007 3 comments
Labels: automobile